Vânătoarea de iepuri cu plasa
De vreo lună s-a deschis sezonul de vânătoare de iepuri de câmp și până la sfârșitul lunii ianuarie pasionații au ocazia să vâneze iepuri în câmpurile țării noastre, iar noi vă vom prezenta astăzi o metodă de a prinde iepurii, fără a-i ucide.
Un client ne-a inspirat să scriem acest articol după ce ne-a trimis un videoclip cu o vânătoare de iepuri la Túrkeve, în Ungaria:
Captura iepurilor cu plasa este o metodă veche și foarte eficientă de a prinde iepuri și poate fi folosită aproape oriunde există o suprafață suficient de mare de teren. Este nevoie de multă răbdare și atenție, dar și de viteză și îndemânare, atât la montarea plaselor cât și la goana iepurilor.
Utilizarea plaselor pentru a captura iepurii nu provoacă pagube asupra mediului, iepurii sunt capturați și nu împușcați (putând fi apoi eliberați, relocați, vânduți etc), iar carnea animalelor rămâne curată și nu este afectată de alice. De multe ori, organizarea unor astfel de capturi este folosită pentru a ține sub control populația de iepuri de câmp care, în număr mare pot distruge culturile agricole.
Ce fel de plase trebuie folosite?
În cele ce urmează vom prezenta plasele pentru prins iepuri. Practic, există două stiluri de plasă folosită:
- Simplă, compusă dintr-un singur panou de plasă având sfori mai groase de întărire și ghidare la extremități, după modelul unui voloc de pescuit. Avantajul unei astfel de plase este faptul că este mai ieftină, dar este mai puțin eficientă în prinderea iepurilor, aceștia putând să se elibereze mai ușor din plasa. Se montează folosind țăruși înfipți în pământ, la intervale egale.
- Plasă cu sirecuri, alcătuită după modelul unei setci, alcătuită din 3 panouri de plasă, la exterior fiind două panouri cu ochi mari de plasă, iar în interior un panou cu ochiuri mici. Sunt mai scumpe decât cele simple, dar mult mai eficiente, iepurii fiind încurcați între panourile de plasă. De asemenea structura plaselor asigură păstrarea geometriei peretelui de plasă pe distanțe mai lungi. Se montează în mod similar cu plasa simplă, folosind țăruși.
Acesta este modelul de plasă pentru iepuri recomandată de noi, pe care îl puteți achiziționa de la Plase.Net. Are un preț foarte bun și este lucrată manual din poliamidă, un material foarte rezistent. Am vândut astfel de plasă vânătorilor și am primit numai cuvinte de laudă (mulțumim!)
Cum se montează?
Plasele se montează, de obicei la adăpostul întunericului, folosind țăruși înfipți în sol, din loc în loc. Trebuie ținut cont de direcția vântului, poziția ideală pentru montare este pe direcția vântului de la iepuri către plasă. Dacă împachetați plasa bine înainte în baloți, fără a o încurca, ușurați foarte mult montarea. Țărușii pot fi montați deja în plasă, iar apoi la despachetare vă vor ajuta să evitați încurcarea și iar plantarea pereților de plasă va fi mai eficientă. După montare, câmpul va trebui ocolit cu grijă pentru a nu speria iepurii în direcția nedorită.
Plasele de prins iepuri pot fi dotate cu plumbi sau frânghie cu plumbi la extremitatea inferioară, putând fi astfel întinse într-un șanț în câmp, precum vechile canale de irigații secate, întâlnite adesea pe ogoarele patriei, fără a mai fi nevoie de montarea plasei pe țăruși.
Goana după iepuri 🙂
Acum dacă ați terminat montarea, începe partea distractivă: gonirea iepurilor. În primul rând aveți nevoie de o echipă, sau măcar un prieten, pentru a putea acoperi suprafața de teren vizată. Iepurii se gonesc cu lanterne puternice (dacă vânați noaptea) și făcând o mulțime de zgomot cu tălăngi, clopoței ori fluiere. Nu vă faceți griji că o să arătați caraghios, gândiți-vă la friptura de iepure de după . Oricum nu vede nimeni, mai ales dacă e întuneric 🙂
O altă metodă este să folosiți o frânghie lungă pe care să o țină 2 persoane de la câte un capăt și pe care să o târâiți pe câmp, gonind astfel iepurii din ascunzișuri. Nu uitați să faceți și mult zgomot în același timp. Metoda cu frânghia este bună pentru că permite mânarea mai ușoară a iepurilor către plase.
E mereu o idee foarte bună să mai aveți cel puțin un coleg în spatele plaselor, pentru că acesta poate ajuta la prinderea iepurilor.
Dacă ați ajuns până aici înseamnă că vă interesează cu adevărat iepurii de câmp. Sperăm că acest articol v-a fost de folos și vă așteptăm cu comenzi. Și nu uitați că din ianuarie am redus TVA la toate produsele!
Niciun comentariu până acum.